Elektrikli Direksiyon Tamiri

Elektrikli Direksiyon Tamiri

Elektrikli Direksiyon Nasıl Çalışır?

Elektrikli direksiyon da aynı şekilde aracın çalıştırılması ile birlikte devreye girer fakat herhangi bir direksiyon hareketi olmadan devreye girmez. Elektrikli direksiyon da kendi içinde tek pinyonlu ve çift pinyonlu olmak üzere ikiye ayrılır. Tek pinyonlu modellerde elektrik motoru direksiyon miline bağlıdır. Sonsuz bir dişli vasıtasıyla direksiyon miline güç verir. Çift pinyonlu elektro mekanik direksiyon sistemi direkt olarak kremayer dişliye bağlıdır ve onu hareket ettirir. Yani çift pinyonlu direksiyon sisteminde elektrik motoru mekanizmaya dahildir.

Elektrikli Direksiyonun İşlevleri Nelerdir?

Elektrikli direksiyon sistemi hidrolik ve özellikle mekanik (karasal) direksiyon sistemine göre bir devrim niteliğindedir. En büyük avantajı ağırlık konusundadır. Tek başına direksiyon sistemi olarak düşünülürse birçok mekanizma ayrıştırılarak çok daha hafifletilmiş ve kapladığı alan büyük oranda azaltılmıştır. Bu sayede aynı zamanda çevreci ve tasarruflu bir tasarımdır. Hidrolik sistemde bulunan hortumlar yıpranabilir, hidrolik eksilebilir takviye etmek gerekir, pistonlar arızalanabilir. Bu tarz mekanizmaların zaman zaman bakıma ihtiyacı vardır.

Tasarruf boyutu birçok kullanıcı açısından tartışma konusudur. Hidrolik sistemin motordan güç alması sonucunda elektrikli direksiyona göre 100 km’de 0,2 lt. yakıt daha fazla tükettiği tespit edilmiştir. Bu rakam da günümüz rakamlarına göre km’de 1 kuruş daha fazla yaktığı anlamına geliyor. Bazı kullanıcılar göz ardı edilebilecek kadar düşük bir rakam olduğu düşünmektedir. Elektrikli direksiyon sistemlerine ECU sayesinde hıza duyarlı sistem (Servotronik) ve otomatik park sistemi uygulanabilmektedir. İki sistem de elektrik beslemeli çalıştığı için uygulama yapmayı mümkün kılmıştır.

Elektrikli Direksiyon Neden Bozulur?

Elektrikli Direksiyon sisteminin bozulmasının birkaç farklı sebebi vardır;

  • Aracın elektrik devrelerinde bir problem çıkması,
  • Rot milinde kalitesiz ve sert körük kullanılması sonucu içine su alması,
  • Elektrik motorunun bir darbe alması veya hasar görmesi,
  • Direksiyon milinden su ve toz alması.